Obiceiuri de Craciun

Calendarul de Advent

obiceiuri craciun calendar adventCalendarul de Advent are menirea de a scurteza lunga asteptare dinaintea zilei in care copiii isi primesc darurile de Craciun. A fost inventat de parinti pentru a nu-si mai auzi zilnic copiii intreband: „Cat mai e pana la Craciun?“. In camera copiilor se desenau cu creta pe perete 24 de cruciulite, incepand din ziua de 1 decembrie. Pe masura ce zilele treceau, copiii stergeau cate o cruciulita, si inca una, si inca una, pana cand dispareau toate cele 24 si sosea in sfarsit seara cadourilor.
Copiii si mai ales parintii fiind cat se poate de multumiti, s-a nascut ideea Calendarului de Advent, cu 24 de usite si mici surprize: bomboane, praline, ciocolata, care le indulcesc celor mici chinuitoarea asteptare. De caite ori se deschide o usita si continutul, bineinteles, e consumat pe loc, inseamna ca a mai trecut o zi!
Aici gasesti cum sa confectionezi un calendar de advent click aici

Impodobirea bradului

impodobirea bradului de craciunLegenda spune ca in noaptea nasterii Mantuitorului, toate creaturile vii, flora si fauna, au venit la Bethlehem cu daruri. Maslinul a adus fructele sale. Dar micul brad nu avea nici un cadou si era atat de obosit incat nu a putut sa tina piept copacilor mai mari care l-au impins in spate si l-au ascuns vederii.
Dar atunci, unui inger din apropiere i s-a facut mila si a comandat unui manunchi de stele sa vina se aseze pe ramurile delicate ale bradutului. Cand pruncul Iisus a vazut frumosul bradut luminat, a zambit si l-a binecuvantat, declarand ca din acel moment brazii o sa fie impodobiti cu lumini, in perioada Craciunului, pentru a fi pe placul copiilor.
Idei de impodobire a bradului gasiti aici click aici

Coronita de Advent

obiceiuri craciun calendar adventCoroana de Advent vesteşte apropierea Craciunului si reprezinta fidelitatea lui Dumnezeu faţă de promisiunile sale. Are patru, dupa cele patru duminici ale Adventului.Fiecare lumanare isi are semnificatia sa religioasa. Conform traditiei, prima este lumanarea profetului, a doua a Betleemului, a treia a pastorilor, a patra a ingerilor.Aprinderea succesiva a lumanarilor indica apropierea progresiva a Nasterii lui Isus, progresiva victorie a luminii asupra intunericului.La inceput lumanarile erau trei de culoare violet si una de culoare rosie: violet pentru a indica penitenta si convertirea la Dumnezeu, rosie ca semn al bucuriei pentru iminenta nastere a lui Isus; cea rosie se aprinde in a treia duminica de Advent, numita chiar Gaudete (bucurati-va). Ele pot fi insa toate de culoare alba sau in patru culori diferite.

Sarbatoarea celor 3 magi

impodobirea bradului de craciunIn seara de 5 ianuarie, copiii lasa pentru cei 3 regi „scrisori cu dorinte" si merg la culcare cu speranta ca Regii le vor lasa chiar cadourile mult asteptate.Cei 3 Regi sau Magi le aduc, drept rasplata pentru ca au fost cuminti, dulciuri si jucarii.
In Germania, familia se reuneste in jurul mesei si se serveste „Dreikonigskuchen" („Prajitura celor 3 Regi"), o tarta in foma rotunda, decorata cu fructe uscate sau confiate. In prajitura se „ascunde" o boaba de fasole si una de mazare. Cine gaseste fasolea in portia sa de tarta este „proclamat" regele petrecerii, iar cine gaseste mazarea, „regina". In prajitura se ascunde si o mica statueta reprezentandu-l pe Iisus si cine o gaseste va avea noroc tot anul.

NE RECOMANDA